Екс-радник Путіна: Росія розриває Україну за грузинським сценарієм

Нинішня антиукраїнська кампанія Росії нагадує абхазьку і південноосетинську у Грузії

Про це у своєму блозі на сайті радіостанції «Эхо Москвы» написав колишній радник президента Росії Володимира Путніна Андрій Ілларіонов.

За його словами, влітку 2013 року проти України була розгорнута «повномасштабна війна нового типу - митна, санітарна, газова, пропагандистська». 

Найбільш зримий перший підсумок цієї війни, як вважає Ілларіонов, - це відмова Віктора Януковича від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. 

«Основні елементи проведеної в цей час антиукраїнської війни в цілому сильно нагадують нещодавні абхазьку і південноосетинську операції на грузинському театрі воєнних дій: жорстка опозиція російської влади проєвропейським, прозахідним устремлінням більшості населення країни, що атакується; створення на території країни, що атакується, антиєвропейських-антизахідних плацдармів; розпалювання протиріч між жителями цих плацдармів, з одного боку, і більшістю населення країни, що атакується, з іншого; використання такого протистояння як важеля для максимальної дестабілізації в країні політичної та економічної ситуації, для найбільшого ослаблення чинного керівництва (сьогоднішній Янукович все більше нагадує Шеварнадзе наприкінці свого президентства); зрив євроінтеграційних зусиль країни, що атакується; «бордерізація» захоплених плацдармів», - йдеться в статті.

«Дуже хочеться помилитися, але не можна виключити і класичних провокацій спецслужб - тому, що найближчим часом в Україні можуть пролунати незрозумілі постріли, статися неясного походження вибухи, зникнути одні громадяни, будуть виявлені загиблими інші», - додає Ілларіонов.

За його словами, зараз розгортається грандіозна битва за Київ. «Чим жорсткішим буде протистояння українських сторін, чим більше в нього буде висловлено взаємних звинувачень і образ, чим більше проллється крові - і віртуальної і, не виключено, реальної, тим легше буде авторам і виконавцям антиукраїнської-антиєвропейської війни відокремити, відірвати, ізолювати захоплений плацдарм від решти країни, здійснити, так би мовити, «тектонічний розкол» України, тим легше буде її «підвісити» на довготривалий гачок майстерно спровокованого внутрішньоукраїнського конфлікту».