Комітет Жванії рекомендує: Азарова у відставку, повернути політреформу і провести сесію на свята

Парламентський комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував Верховній Раді працювати в режимі пленарної сесії з 23 грудня 2013 року по 31 січня 2014 року, а також повернутися до Конституції 2004 року

Відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні в середу, за нього проголосували вісім із 15 членів комітету (до комітету входять 16 нардепів), які зареєструвалися на засіданні, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Деякі народні депутати Партії регіонів і Комуністичної партії України залишили засідання перед голосуванням. Вони аргументували це тим, що документ треба доопрацювати. Водночас голова комітету, народеп Давид Жванія зазначив, що відсутність регіоналів та комуністів у момент голосування не свідчить про відсутність кворуму, оскільки кворум формується на етапі реєстрації на початку засідання.

Комітет також рекомендував ВР ухвалити рішення про неприпустимість застосування в Україні надзвичайного стану в умовах масового мирного протесту. Ще одна рекомендація стосується ухвалення Верховною Радою акту, який би передбачав повернення до Конституції від 1996 року зі змінами, внесеними у 2004 році.

Водночас Верховній Раді пропонується змінити календарний план проведення третьої сесії у зв'язку з необхідністю організації роботи Верховної Ради з 23 грудня 2013 року по 31 січня 2014 року.

За словами Жванії, відповідні законодавчі акти буде зареєстровано в парламенті у четвер. "Перше: це буде акт... який нівелює рішення Конституційного Суду 2010 року. Друге: це про продовження сесії (парламенту - ІФ). Третій документ - про неможливість введення надзвичайного стану", - сказав він.

Водночас комітет рекомендував президентові відправити у відставку уряд на чолі з Миколою Азаровим. Згідно з рекомендацією, президент повинен прийняти таке рішення, враховуючи незаконні й безвідповідальні дії та рішення Кабміну, які фактично призвели до гострої політичної кризи й масового мирного протесту громадян.