Російський рубль в Україні стане вільно конвертованою валютою

Національний банк України внесе російський рубль до першої групи класифікатора іноземних валют (вільно конвертовані валюти)

Про це йдеться у протоколі шостого засідання Українсько-Російської міждержавної комісії, текст якого оприлюднено на офіційному сайті президента України.

За документом, урядам двох країн доручено виконати пункт 12 “Дорожньої карти” з врегулювання питань в інвестиційній, фінансовій і галузевій співпраці РФ і України від 15 жовтня 2013 року (м. Калуга) про включення російського рубля в першу групу класифікатора іноземних валют і банківських металів Національного банку України.

Також у документі є пункт про включення Україною державної корпорації "Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності" (Внешэкономбанк) до переліку організацій, кредитні угоди з якими підписуються згідно з процедурами, визначеними для міжнародних фінансових організацій.

Крім того, у документі йдеться про підготовку урядами двох країн пропозицій про взаємодію України з Євразійським банком розвитку, антикризовим фондом ЄврАзЕС і Міждержавним банком СНД.

Нагадаємо, Нацбанк планував ввести російський рубль в першу категорію валют і враховувати його в золотовалютних резервах. Поповнення рублевого резерву планувалося здійснювати за рахунок використання цієї валюти в торгових операціях з Росією.