В Південному Судані за ніч було вбито 500 повстанців

Жертвами зіткнень, що почалися в Південному Судані в ніч на 16 грудня, стали близько 500 осіб ще 800 поранені

Такі дані 17 грудня оголосила Організація об'єднаних націй. Зіткнення в Південному Судані, підкреслили в ООН, носять «в основному міжетнічний характер», передає Lenta.ru.

У таборі для біженців, розгорнутому місією ООН в столиці Південного Судану на території аеродрому, перебувають близько 20 тисяч осіб, які через сутички покинули свої будинки.

Генсек ООН Пан Гі Мун висловив «глибоку стурбованість» ситуацією в Південному Судані, закликавши всіх учасників конфлікту негайно припинити бойові дії. Рада безпеки ООН закликав владу Південного Судану почати діалог зі своїми опонентами, додавши, що суперечності необхідно вирішувати мирним шляхом.

У свою чергу Держдепартамент США оголосив, що американці повинні негайно покинути Південний Судан, і призупинив роботу американської дипмісії в цій країні.

Зіткнення в столиці Південного Судану - Джуба - почалися в ніч на 16 грудня. Повідомлялося, що на вулицях міста тривають сутички, в тому числі з використанням важкого озброєння.

Президент Південного Судану Сальва Кіір оголосив про запобігання спроби військового перевороту. За спробою змінити владу в країні, за словами Кііра, стоять прихильники колишнього віце-президента Рієка Мачара. Кіір належить до племені дінка, яке є найчисленнішим у Південному Судані, а Мачара - до Нуер, друге за чисельністю в країні. 
За звинуваченням у причетності до спроби перевороту затримано десять осіб , оголосила влада Південного Судану. Ще п'ятеро змовників, включаючи Мачара, оголошені в розшук.

У липні 2013 року Сальва Кіір провів масштабні перестановки в уряді, відправивши ряд політиків у відставку, зокрема і Мачара . В результаті перестановок представників племені Нуер в уряді практично не залишилося. Раніше Мачара неодноразово відкрито критикував політику президента Сальви Кііра. Мачара також оголосив про намір виставити свою кандидатуру на запланованих на 2015 рік виборах президента Південного Судану.