Путін обіцяє помилувати Ходорковського

Президент РФ заявив після своєї великої прес-конференції, що найближчим часом підпише наказ про помилування колишнього голови "ЮКОСу", хоча той, можливо, про це не просив

Опальний олігарх, за словами Володимира Путіна, звернувся до нього із заявою про помилування, у якій посилається на "обставини гуманітарного характеру". Про це повідомляє Інтерфакс.

Путін наголосив, що подавши прохання, Ходорковський вчинив згідно із законодавством. «Він цього не робив, але тепер зовсім недавно він написав такий папір із звернувся до мене», — заявив російський лідер.

Між тим, як зазначає Lenta.ru, адвокати Ходорковського цієї інформації не підтвердили. Зокрема, один із захисників колишнього голови "ЮКОСу" - Вадим Клювгант заявив, що про це "нічого не знає", а повідомлення про те, що його клієнт попросив про помилування, часто надходять "від третіх і четвертих осіб". Водночас, адвокат завважив, що чинне законодавство дозволяє голові держави милувати в'язнів без жодних прохань з їхнього боку.

Тож чи справді Путін помилує олігарха, який наважився фінансувати опозиційну партію "Яблуко", чи веде якусь гру, наразі лишається невідомим. Можна, однак, припустити, що Ходорковського справді помилують. У Росії на честь 20-річчя конституції проходить масштабна амністія. Звільненню підлягають 20 тис. осіб, включаючи таких порушників спокою влади, як учасники маніфестації на Болотній площі, активісти Greanpeace, що висадились на буровій платформі "Приразломная", а також учасниць групи Pussу Riot. Громадська думка як у Росії, так і за її межами вбачає в переслідуваннях усіх трьох політичний підтекст. 

Щодо Ходорковського, самовільне помилування з відопвідним розголосом про "прохання" може бути спрямовано на дискредитацію ("вклонився владі") олігарха, який лишається політично активним і за гратами. Тим більше, що термін його ув'язнення добігає кінця в серпні наступного року.