Україна готується до повального закриття шахт

Коли в наступному році наша держава відкриє свій ринок для імпортного вугілля, багатьом українським шахтарям доведеться шукати собі роботу

Після того, як Україна з нового року скасує (згідно з останіми московськими домовленостями) квоту на імпорт коксівного вугілля і коксу в Україну, у вітчизняному вуглепромі прогнозується суттєве скорочення обсягів видобутку.

Побічним ефектом цього буде неминуче скорочення робочих місць та масове закриття шахт, повідомляє ЕспресоTV.

Судячи з усього, влада до цього готова вже давно, адже затверджена три роки тому Програма економічних реформ на 2010-2014 рр. передбачає ліквідацію безперспективних шахт. У рамках цієї стратегії Кабмні ще у квітні 2013 року видав постанову, котра зобов'язує обласні адміністрації "сприяти сім'ям безробітних шахтарів у переселенні з метою працевлаштування". При цьому Мінохоронздоров'я, Міносвіти, МВС та Мінсоцполітики доручно "протидіяти алкоголізму, наркоманії, насильству у сім'ях та злочинності в регіонах закриття шахт".

Головне питання лише в тому, коли саме розпочнеться повальне закриття шахт. Це навряд чи робитиметься до президентських виборів.