Європа заощадила на Україні 20 млрд євро

Країни Євросоюзу були готові надати Україні кредитні кошти, що цілком співмірні з загальною сумою допомоги з боку Росії

У випадку погодження "дорожньої карти" щодо інтеграції з ЄС наша країна могла отримати кредитів на суму 20 млрд. євро. Внутрішні документи про це бачили журналісти Financial Times (FT).

При цьому кредитні кошти, за словами одного з єврочиновників, могли б бути виділені МВФ за "прискореною процедурою" завдяки сприянню Єврокомісії.

Як зазначає виданя, ця сума співпадає з озвученими раніше Україною вимогами та співмірна із загальною сумою допомоги з боку Росії ($15 млрд. на облігації та зниження вартості газу не менше ніж на $4 млрд). Підписання цих угод ще більше віддалило Київ від Західної Європи, перемовини з якою наразі заморожені, пише FT.

За повідомленням газети, єврокомісар Штефан Фюле заявив у середу, що Брюссель усе ще очікує на можливість ознайомитися з угодами між Києвом та Москвою на цьому тижні, аби переконатись, що вони не суперечать зобовязанням Києва щодо подальшої інтеграції з ЄС.

"Якщо угода між Україною та Росією зможе нормалізувати торгівельні відносини між двома країнами, то усе гаразд", -  зазначив Фюле.