Азаров вирішив посперечатися з впливовим рейтинговим агентством

Прем'єр заявив, що підписання угод з Росією підвищило рейтинг України. Однак агентство Fitch Ratings заявляло, що російський кредит не вирішить економічних проблем України, і довгострокові ризики все одно залишаються

«Експерти впливових світових кредитно-рейтингових агентств констатували, що після призупинення асоціації України з ЄС та підписання угод з РФ знизився можливий ризик дефолту і підвищився рейтинг нашої держави», - заявив підкреслив прем'єр-міністр Микола Азаров 20 грудня у час зустрічі з делегацією Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Про це повідомляє офіційний сайт Азарова. 

Однак, як повідомляло ЕспресоTV,  в коментарі рейтингового агентства Fitch Ratings, поширеного 18 грудня, йшлося про те, що хоча пропозиція Росії вкласти $15 млрд. в українські євробонди, а також надати знижку на газ частково поліпшить стан державних фінансів України, проте нинішні проблеми залишаться. 

«Віддавши перевагу російським грошам, а не кредиту МВФ, уряд України фактично упустив можливість провести реформи, спрямовані на відновлення економіки. Крім того, якщо угода з Росією виявиться ще і кроком убік від Асоціації з ЄС, це також уповільнить рух у бік реформ, направлених на збільшення припливу інвестицій і зростання експорту до країн Європи», - зазначили у Fitch. І зауважили, що поки незрозуміло, які саме поступки Україна пообіцяла Росії в обмін на підтримку.

У Fitch також спрогнозували, що угода з Росією може спровокувати подальші антиурядові протести, проте вони, ймовірно, вже не загостряться до точки розриву відносин з Росією. «З фінансуванням з Росії Україна зможе протриматися до президентських виборів 2015 року. Проте економічні ризики, пов'язані з відсутністю структурних реформ, а також перспектива продовження внутрішньополітичних безпорядків відображені в нашому рейтингу України на рівні «B-» з негативним прогнозом», - підкреслили у Fitch.