В українських коньяках не буде вітчизняної сировини

Парламент скасував на наступний рік дію норми, яка зобов'язує використовувати у виробництві коньяків певне частку коньячного спирту власного виробництва або спирту, викуреного в Україні з виноматеріалів, виготовлених з вітчизняної сириовини

Відповідна норма міститься у законопроекті 3757 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків", принятому парламентом 19 грудня, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Документ передбачає з 1 січня 2015 року 5%-ве зобов'язання щодо використання власної сировини замість 20%-го, встановленого законом "Про державне регулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" (з 1 січня 2014 року передбачалось обов'язкове використання не менше 15% власних спиртів).

При цьому на 2016 і 2017 рр. вимоги зберігаються на рівні: не менше 25% і 30% коньячного спирту власного/вітчизняного виробництва у перерахунку на абсолютний алкоголь.

Раніше виробники коньяку виступали проти зобов'язань щодо використання українських коньячних спиртів, аргументуючи це дефіцитом вітчизняних виноматеріалів та їх низькою якістю.