Глава МЗС Німеччини: Звільнення Ходорковського - сприятливий фактор у подальшому російсько-німецькому діалозі

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр вважає, що помилування екс-глави ЮКОСа Михайла Ходорковського, а також оголошена в РФ амністія створюють хорошу основу для німецько-російського діалогу

"Незалежно від того, які були мотиви, обидва рішення ведуть в правильному напрямку. Це пристойна основа для подальших переговорів, які ми хочемо вести, як раз в області модернізації та правової держави", - заявив він в інтерв'ю газеті Tagesspiegel am Sonntag, передає "РИА-Новости"

Нагадаємо, указ про помилування Ходорковського президент Росії підписав в п'ятницю, і в той же день екс-глава корпорації ЮКОС вийшов на свободу. Термін його ув'язнення - 10 років 10 місяців - закінчувався в серпні 2014 року. Після звільнення Ходорковський на приватному літаку прилетів до Берліна.

Також цього тижня парламент Росії одноголосно схвалив постанову про амністію, приурочену до 20-річчя Конституції РФ. Згідно з документом, амністія стосуватиметься найменш соціально захищених засуджених, зокрема числі жінок, неповнолітніх, жінок з дітьми, засуджених вперше не більше ніж на п'ять років за злочини ненасильницького характеру.