Рибак звинувачує опозицію у "кризових канікулах" ВР

Спікер Верховної Ради Володимир Рибак підсумував рік, що минає

Спікер Верховної Ради Володимир Рибак вважає першу річницю роботи парламенту VII скликання "дуже повчальною з професійної точки зору". Про це йдеться у його статті "Шлях до єднання", опублікованій у газеті "Голос України".

"12 грудня "пройдено п’яту частину дистанції каденції цього парламенту. За 62 дні роботи Верховної Ради VII скликання відбулося 88 пленарних засідань, на яких прийнято рішення з 635 питань, у  новій редакції введено 9 законів, 4 - прийнято в рамках ухвалення рішень президента", - зазначив спікер.

"Період "політичного учнівства"  завершився, люди очікують щоденної змістовної та системної законодавчої роботи", - додав Рибак.

"Здавалось би, парламент надійно став на рейки професійної роботи і впевнено йшов до продуктивного завершення року.  На жаль, грудневі події  перекреслили цю обнадійливу картину", - заявив Рибак.

За його словами, серед причин втягнення переважної частини депутатського корпусу "у вир політичних амбіцій опозиційних фракцій та їх лідерів" - "жадоба до влади політиків, які марять президентською булавою і "зірвалися" у фальстарт власної президентської кампанії". 

"Груднева криза в Україні таким чином дала ще один показовий приклад, як невгамовні амбіції політиків можуть довести цілу країну до краю прірви, розмінюючи інтереси нації та держави на власні акції", - підсумував Рибак.

Також він зазначив:  на тлі кризового розвитку подій повністю був зупинений процес розробки та прийняття ключових законопроектів: під загрозою опинилася доля держбюджету на 2014 рік, законопроектів соціально-економічного спрямування та інших законів.

"До остаточного  розгляду в парламенті повністю підготовлено понад 750 важливих для суспільства законопроектів. Замість їх розгляду та прийняття опозиційні члени парламенту взяли "кризові канікули", - зазначив спікер.

Нагадаємо, за тиждень до саміту у Вільнюсі 28-29 листопада, де Україна планувала підписати угоду про асоціацію з ЄС, уряд вирішив призупинити процес підготовки до укладання угоди. 21 листопада люди, обурені таким рішенням, вийшли на Майдані Незалежності в Києві, а пізніше і в інших містах. Президент Віктор Янукович повернувся з саміту, не підписавши жодних угод з Євросоюзом.

В ніч на 30 листопада бійці "Беркуту" розігнали Євромайдан в Києві із застосуванням грубої сили проти мітингувальників. Жорстокість силовиків викликала хвилю обурення серед українців. 

1 грудня в центр Києва вийшло декілька сотень тисяч людей на народне віче, викликане жорстоким побиттям учасників Євромайдану. Учасники мітингу оголосили загальноукраїнський страйк та організацію наметового містечка. Також мітингувальники захопили будівлю КМДА, Український дім, Дім профспілок, де створено Штаб національного порятунку. 

Після цього опозиція висунула основні вимоги до чинної влади: підписання угоди з ЄС, відставка уряду на чолі з Азаровим і повне "перезавантаження" - перевибори президента і парламенту.

Впродвож минулого пленарного тижня опозиція блокувала  роботу парламенту.