Воєнні роботи наздоганяють за вміннями реальний „спецназ”

Японська компанія Schaft Inc, що належить американській Google, вийшла у фінал змагання роботів DARPA Robotics Challenge (DRC), яке проводилося 20-21 грудня 2013 Управлінням перспективних дослідницьких проектів Пентагону (DARPA)

Як повідомляє LiveScience, ця компанія представила військовим робота SCHAFT, який на змаганнях набрав найбільшу кількість очок серед усіх конкурсантів.

На випробування були пред'явлені 16 роботів (очікувалося 17, проте китайська команда Team Intelligent Pioneer за кілька днів до їх початку відкликала свою заявку) . Апарати повинні були виконати серію завдань, за кожну з яких і виставлялися бали . Зокрема, апарати повинні були провести автомобіль по заданому курсу, пройти по пересіченій місцевості, розчистити завал дверного отвору, відкрити три різних типи дверей і закрити кілька клапанів.

Робот SCHAFT, який також називається S-One, впорався з поставленими завданнями краще за всіх. Маса цього апарата становить 95 кілограмів. Робот оснащений двома ногами і двома руками. Висота апарату складає 1,48 метра, а ширина ─ 1,31 метра. У більшості завдань японський робот набрав максимальну кількість очок.

Друге місце у змаганнях отримав робот команди IHMC Robotics, а третє ─ Tartan Rescue з 18 очками. У фінал змагання DRC потрапили вісім команд.

Кінцевою метою DRC є створення робота для Пентагону, який буде використовуватися при виконанні небезпечних і трудомістких завдань в небезпечних для людини середовищах. Наприклад, такі роботи будуть корисні при ліквідації аварій на ядерних об'єктах. Такі роботи повинні в тому числі вміти підніматися по сходах або керувати транспортними засобами. Робот не обов'язково повинен бути автономним, але у випадку дистанційного керування, воно має бути максимально простим.