У Франції хочуть ввести податок на YouTube

Французька Вища рада аудіовізуальних засобів ( Le Conseil supérieur de l'audiovisuel, CSA ) виступив з пропозицією обкласти спеціальним податком діяльність відеохостингу YouTube і Dailymotion

Пропозиції по введенню у Франції податку на відеохостінги були висунуті CSA за підсумками дослідження внутрішнього ринку « аудівізуальной медіапослуг на вимогу». Підготовлений відомством доповідь на цю тему 23 грудня був опублікований на сайті організації, повідомило агентство France-Press.

За словами представників ради, сайти YouTube і Dailymotion використовуються багатьма французькими і зарубіжними медіакомпаніями в комерційних цілях

Крім того, як підкреслили у відомстві, заробляє на французьких глядачах і сам YouTube, що привертає аудиторію країни запуском так званих преміум-каналів.

«Такі платформи, як YouTube і Dailymotion вже кілька років активно співпрацюють з французькими виробниками контенту, отримуючи від них частину рекламного доходу», - заявили в CSA. - Таку діяльність розумно було б обкласти податком, а виручені кошти направити на підтримку національного кінематографа».

У жовтні 2012 року уряд Франції вже робив спробу обкласти податком інтернет-компанії. Спільно з видавцями газет влади висунули пропозицію ввести податок на показ в пошуковій видачі Google посилань на французькі новинні матеріали. Як обґрунтування чиновники посилалися на те, що Google, користуючись контентом ЗМІ, заробляє на розміщенні реклами в інтернеті. Зі схожою ініціативою в березні 2013 також виступили представники португальського Об'єднання засобів масової інформації.