Дослідження: Німеччина невдовзі втратить економічне лідерство в Європі

Великобританія близько 2030 року стане економічним лідером Європи і другий розвиненою країною після США. Китайський ВВП обійде американський тільки до 2028 року - значно пізніше, ніж деякі аналітики вважали раніше

Такі дані містяться в традиційному щорічному доповіді Центру економічних і бізнес-досліджень (CEBR).

«Демографічне зростання укупі з меншою схильністю до проблем єврозони, а також низькі, за європейськими стандартами, податки», - пояснюють дослідники причини майбутнього британського лідерства.

Індія, як прогнозує CEBR, обжене Японію як третя за величиною економіка світу протягом найближчих 15 років, Бразилія до 2028 року стане п'ятою, а Німеччина тільки шостою, повідомляє Slon.ru.

«Виходячи з припущення, що єврозона не розвалиться і деяким її хворим економікам буде потрібна підтримка, а також маючи на увазі несприятливі демографічні тенденції, Німеччина зрештою зісковзне вниз в турнірній таблиці і втратить свої позиції в якості найбільшої західноєвропейської економіки. У Великобританії населення зростає швидше і менше залежність від інших європейських країн. Якби не єврозона, прогноз Німеччини був би набагато кращим», - йдеться в доповіді.

Інші країни єврозони також втратять в рейтингу, стверджує CEBR. Франція, в даний час п'ята, стане 13-ю до 2028 року, в той час як Італія, восьма, буде 15-ю за величиною економікою в світі через 15 років.

Прогнози щодо Росії завдяки перегляду в бік зниження цін на енергоносії стали набагато менш сприятливі. Хоча Росія досягне 6-го місця до 2018 року, в 2028 -му вона повернеться назад, до нинішнього 8-го.