Ставицький пояснив Вілкулу, що Янукович розуміється на газових знижках

Після Януковича, котрий вимагав у прем'єра знизити вартість газу для споживачів, і Вілкула, котрий пояснив, що знижки не стосуватимуться населення, свою пропозицію висловило й Міненерговугілля

Очолюване Едуардом Ставицьким відомство пропонує з 1 січня знизити вартість газу для промисловості - на 10%. Про це йдеться у проекті постанови Кабміну, оприлюдненому на сайті Міненерговугілля

У постанові рекомендовано встановити граничний (максимальний) рівень ціни продажу природного газу: бюджетним організаціям - 2448 грн. за тисячу кубометрів (без ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу за регульованим тарифом); промисловості (на I квартал) - 3113 грн., підприємствам, що виробляють тепло та забезпечують опалення - 1309,2 грн. 

Судячи з тексту постанови, населення таки зможе відчути на собі зниження вартості газу, але опосередковано - через здешевлення ряду послуг. "Центральним органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування забезпечити контроль за зниженням вартості відповідних платних послуг, що надаються населенню підприємствами, установами та організаціями відповідного підпорядкування (відання) та які пов’язані зі зменшенням вартості природного газу та теплової енергії", - йдеться в проекті постанови. 

Як повідомляло ЕспресоTV, сьогодні  Віктор Янукович на Раді регіонів вимагав від уряду найближчим часом прийняти рішення щодо послідовного зниження ціни на газ для споживачів. 

Пізніше віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, коментуючи заяву Януковича, пояснив, що у наступному році ціни на газ будуть знижуватися для підприємств бюджетної сфери та промисловості, а не для населення. Вілкул зазначив, що буде поступове зниження ціни на газ для підприємств бюджетної сфери, де раніше були тарифи "з великою ціною". І зараз регулятор (НКРЕ) буде виробляти відповідні перерахунки на тепло і гарячу воду.

Він ще раз уточнив, що мова не йде про зниження ціни для населення. "У нас на сьогоднішній день ціна для теплокомуненерго - те, що йде на опалення населення - йде з розрахунку 1,309 тисяч гривень та дотується державою", - пояснив віце-прем'єр.

Протягом 2013 року Україна закуповувала газ в середньому по $400 (3 207 грн.) за тисячу кубометрів. А з нового року, згідно з досягнутими 17 грудня домовленостями, Україна купуватиме російський газ за ціною $268,5 або 2 202 грн. за тис. куб.м.