До 2030 року Велика Британія стане найбільшою економікою світу

Велика Британія до 2030 року стане найбільшою економікою Європи, випередивши за цим показником нинішнього лідера - Німеччину

За підрахунками британського Центру економічних і ділових досліджень CEBR, ВВП Великої Британії збільшиться з $2,5 трильйона до $4,3 трильйона до 2028 року, пише Lenta.ru.

Економіка Німеччини повинна зрости з $3,4 трильйона до $4,4 трильйона. Яких обсягів досягне ВВП обох країн в 2030 році, коли вони поміняються місцями в рейтингу, не уточнюється.

За даними аналітичного центру, є кілька факторів, які допоможуть Великій Британії завоювати статус найбільшої економіки: це в першу чергу зростання чисельності населення, сприятливий податковий режим і відносна ізольованість від кризовий явищ єврозони.

Німеччина, в свою чергу, зберігає можливість залишитися найбільшою економікою ЄС, але цьому сценарію може перешкодити гіпотетичний розпад єврозони. Навіть якщо такий сценарій не здійсниться, ФРН буде розвиватися не так добре, як Велика Британія, через демографічні труднощів і необхідність допомагати слабким економікам єврозони.

Щоб зміцнити своє становище в рейтингу найбільших економік, Великій Британії слід переорієнтувати свій експорт більшою мірою на ринки, що швидко зростають. Крім того, серед труднощів, які можуть постати перед Лондоном, аналітики відзначають ризик розпаду країни.

CEBR прогнозує, що до 2028 року Китай позбавить США статусу найбільшої економіки світу: ВВП КНР перевищить $33,5 трильйона доларів, тоді як обсяг американської економіки складе $32,2 трильйонa.

Центр економічних і ділових досліджень підготував прогноз розвитку 30 найбільших економік на основі даних про очікуване зростання ВВП, інфляції та курсів валют.