РПЦ: Дітей сурогатних матерів хрестити тільки після покаяння батьків

Діти сурогатних матерів можуть бути хрещені у свідомому віці або після покаяння батьків

Священний Синод Російської православної церкви затвердив правила хрещення дітей, народжених за допомогою технологій сурогатного материнства. Про це йдеться в заяві Синоду, опублікованій на сайті Московського патріархату.

"Дитина, народжена за допомогою сурогатного материнства, може бути хрещена за бажанням осіб, які її виховують, якщо такими є або її біологічні батьки, або сурогатна мати, лише після того, як вони усвідомлюють, що із християнської точки зору така репродуктивна технологія є морально ганебною і принесуть церковне покаяння", - сказано в заяві.

Наголошується, що якщо такого усвідомлення не відбувається, питання про хрещення відкладається до часу свідомого особистого вибору дитини.

В останньому випадку факт сурогатного материнства сам по собі не є перешкодою для хрещення людини, тому що вона не несе відповідальність за поведінку батьків.

Водночас Синод постановив, що "у смертельній небезпеці благословляється хрещення немовлят незалежно від обставин".

Згідно із прийнятими у 2000 році основам соціальної концепції РПЦ, сурогатне материнство "протиприродне і морально неприпустиме навіть у тих випадках, коли здійснюється на некомерційній основі".