Правозахисник: Виклики до СБУ через соцмережі незаконні

Виклики й допити до СБУ за записи у соціальних мережах не мають законного підґрунтя

Таку заяву зробив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, повідомляє "Спротив".

"Варто дізнатися, за який саме допис викликали активістку Катерину Коротченко. Якщо її пости порушували питання зміни влади чи національної безпеки, то цей виклик хоч чимось обумовлений. В Україні жодним законом не визначено, що таке інформаційна безпека", — зазначив Захаров.

За його словами, у контррозвідці діє спеціальний підрозділ щодо захисту інформаційної безпеки. І те, що зараз відбувається із викликами користувачів Facebook, це є робота цього самого підрозділу.

"Якщо вони вважають, що інформація є шкідливою, одразу намагаються прикрити джерело цієї інформації. Проте наголошу ще раз, що законом не визначено, що саме є інформаційною безпекою в Україні, тому те, що захищає СБУ, можна ставити під дуже великий сумнів", — заявив правозахисник.

Нагадаємо, 27 грудня викликало на допит запорізьку активістку Євромайдану Катерину Коротченко. Як пізніше повідомила прес-служба агенції, активістка погодилась видалити деякі записи.