Британські вчені підрахували, з якою швидкістю вовк дув на будиночок трьох поросят

Вовк у казці "Троє поросят", щоб здути дахи з будиночків головних героїв, повинен був добитися швидкості вітру не менше 4,8 км. в секунду - в 34 рази більше швидкості найпотужніших торнадо, підрахували британські вчені

Дженні Грегорі з університету Лестера і її колеги зацікавилися сюжетом популярною у всьому світі казки, в якій вовк намагається зруйнувати житло поросят, зроблене з соломи, гілок і цегли. Автори статті вирішили перевірити, з якою швидкістю потрібно дути, щоб зірвати дах з будинку з таких матеріалів, пише «РИА-Новости» з посиланням на журнал Physics Special Topics.

Отримавши рівняння для мінімальної швидкості вітру, яка може забрати дах, залежно від її площі, маси та інших параметрів, група Грегорі застосувала його до плоских дахів площею в чотири квадратні метри, зроблені з панелей МДФ на основі соломи, червоної сосни і шиферу. Виявилося, що дути вовку треба було б зі швидкістю від 4,8 до 8,3 тисячі метрів в секунду - в земних умовах все це вже гіперзвукові швидкості.

"Значення, які ми отримали, свідчать, що вовкові, щоб зірвати дахи з будиночків, довелося б дути дуже сильно, значно сильніше найпотужніших торнадо. Наприклад, для солом'яного будиночка мінімальна швидкість "дуття" в 34 рази більша від швидкості найпотужнішого торнадо за шестибальною шкалою Фудзита. Тому ми підозрюємо, що вовк не міг би домогтися такої швидкості вітру", - пишуть автори статті.

Автори також підозрюють, що могли переоцінити те, наскільки міцно дах був би прикріплений до будиночків, і пропонують у подальших дослідженнях цієї проблеми моделювати ближчу до тексту казки ситуацію, коли вовк силою свого подиху руйнує сам будиночок, а не просто здуває дах.