Найбагатші люди світу збагатилися у 2013 році ще на $500 млрд.

За минулий рік сукупні активи 300 найбагатших людей планети досягли $3,7 трлн; найуспішнішим з усіх став керівник Microsoft Білл Гейтс

За даними Bloomberg Billionaires Index, сукупні активи 300 найбагатших людей планети в 2013 році виросли на $524 млрд., склавши $3,7 трлн.

Більше за інших примножив свої активи голова ради директорів компанії Microsoft Білл Гейтс. Його капітал збільшився на $15,8 млрд. до $78,5 млрд. Акції Microsoft за рік подорожчали на 40%. Гейтс ще в травні, за даними Bloomberg, відняв у мексиканця Карлоса Сліма звання найбагатшої людини в світі, в тому числі завдяки наявним часткам у компаніях Canadian National Railway Co. і Ecolab Inc., чиї акції за 2013 подорожчали на 34% і 45% відповідно.

Слім втратив за 2013 $1,4 млрд. Котирування його телекомунікаційного холдингу America Movil SAB за перші три місяці минулого року впали на 12% після того, як влада Мексики прийняли законопроект, що обмежує домінуюче становище цієї компанії на ринку. У підсумку America Movil завершив 2013 рік зростанням котирувань всього на 2%.

Всього за підсумками року зазнали фінансових втрат 70 з мільярдерівз числа найбагатших людей світу. Антирекорд поставив бразильський бізнесмен Ейке Батіста. Його статки зменшилися на $12 млрд.

На другому місці за приростом активів виявився засновник найбільшої компанії світу з управління казино Las Vegas Sands Шелдон Адельсон. Його статок збільшився на $14,4 млрд.

Третє місце в рейтингу дісталося найбагатшій людині в Іспанії, засновнику торгової імперії Inditex Амансіо Ортезі, чий стан оцінюється в $66,4 млрд. Бізнесмен за минулий рік заробив майже $ 9 млрд.

Найбагатшим українцем в світі за рейтингом Bloomberg, залишається Ринат Ахметов. У світі він на 83-му місці з активами оціненими у $12,8 млрд.

Найуспішнішим в Росії за 2013 рік став співвласник роздрібної торговельної мережі «Магніт» Сергій Галицький. Його статки оцінюються в $13,8 млрд., за минулий рік вони збільшилися на $5,3 млрд. Найбагатшим росіянином як і раніше залишається Алішер Усманов, чий капітал, за оцінками агентства, за рік зріс на $1,3 млрд., до $ 20 млрд.

Найбільш прибутковою галуззю за підсумками року стали високі технології ( +28 %). Більше всіх у цій галузі заробив засновник і гендиректор найбільшої в світі соцмережі Facebook Марк Цукерберг, його статок збільшився на $ 12,4 млрд., а акції компанії за рік подорожчали вдвічі.