Найпопулярнішим словом Британії визнали визначення схибленої на гаджетах людини

Слово Geek, що означає схиблену на електронних гаджетах і будь-яких новинках людину, очолило список 12 найпопулярніших виразів в англійській мові у 2013 році за версією британського тлумачного словника «Коллінз»

Про це повідомив редактор словника Єн Брукс, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Історія з «гіком» - чудовий приклад того, як слово, що раніше мало негативний підтекст, у нашому столітті набуває позитивного звучання. Його почали вживати в XIX столітті. Тоді воно означало людину, зациклену на якій-небудь науковій темі. А нині «гіком» називають ерудовану людину, жадібну до нових знань», - зазначив Брукс.

«Тому ми вирішили змінити визначення «гіка» в словнику, щоб майбутні покоління успадкували позитивне значення цього слова», - додав він.

Трансформація значення в слові Geek сталася після успіху в прокаті фільму «Соціальна мережа» про творця Facebook Марка Цукерберга. Після цього бути «гіком» стало модно, зазначають експерти.

За «гіком» у списку популярних у сучасній англійській мові слів іде «тверкінг». Це поняття означає танець, виконавець якого активно трясе стегнами. Моду на «тверкінг» цієї осені ввела американська актриса та співачка Майлі Сайрус.

Трійку лідерів замикає слово «біткоїн», що означає електронні гроші для оплати покупок в Інтернеті.

Серед інших популярних у британців у 2013 році слів опинився «фаблет» - гаджет, який за розміром менший за планшет, але більший за смартфон. Часто вживали й вираз «чорна п'ятниця», що означає п'ятницю після Дня подяки в США, з якої розпочинається сезон різдвяних розпродажів.

Через політичний скандал навколо британського міністра Ендрю Мітчелла стало популярним слово «плебейгейт». Йому довелося піти у відставку після того, як він назвав поліцейських «плебеями». Інцидент стався у вересні 2012 року, проте розмови про нього не вщухають і досі.

«Кібернатами» тепер називають у Великій Британії людей, які активно виступають за незалежність Шотландії та обговорюють це в Інтернеті.

За словами експертів, деякі з найпопулярніших виразів увійдуть до тлумачного словника «Коллінз», проте не всі 12.

Нагадаємо, укладачі Оксфордського словника англійської мови вибрали словом 2013 року «selfie», що означає фото самого себе з допомогою смартфона. В Україні словом року стало слово «Євромайдан».