Помер власник прав на «Гобіта» і «Володаря перснів»

Помер американський кінопродюсер Саул Зейнц, глава компанії Middle-Earth Enterprises, що володіє правами на всі імена персонажів і назви з книг Джона Толкіна «Гобіт» і «Володар перснів»

Про повідомив племінник продюсера Пол Зейнц, передає Lenta.ru.

За його словами, Саул Зейнц помер 3 січня в своїй квартирі в Сан-Франциско у віці 92 років. Він страждав від хвороби Альцгеймера.

Зейнц, який першу половину життя займався музичним бізнесом, прийшов в кіноіндустрію у віці 50 років. Він став продюсером таких фільмів як «Нестерпна легкість буття», «Привиди Гойї», анімаційний «Володар перснів» та інші. Три його картини отримали премію «Оскар»: «Пролітаючи над гніздом зозулі», «Амадей» Мілоша Формана та «Англійський пацієнт» Ентоні Мінгелли.

У 1970-х роках році Зейнц, який розробляв сценарій екранізації роману Джона Толкіна «Володар перснів» разом з режисером Джоном Бурманом, познайомився з Толкіном і його сім'єю. Хоча фільм так і не був знятий, Зейнц став шанувальником творів Толкіна і в 1976 році, вже після смерті письменника, викупив у його синів права на екранізацію і будь-яке інше використання всіх імен та елементів книг «Гобіт» і «Володар перснів».

Пізніше Зейнц заснував компанію Tolkien Enterprises, перейменовану згодом у Middle-Earth Enterprises, яка володіє правами на елементи книг Толкіна. Middle-Earth Enterprises є основним організатором усіх екранізацій і сценічних постановок цих книг.