Айвазовська: Щоб подолати підкуп виборців, треба розкрити усю схему

Щоб подолати систему підкупів виборців, опозиція має оприлюднювати інформацію про підкупи та мобілізувати власний електорат

Про це в ефірі Еспресо.TV заявила експерт мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

«Перше: питання оприлюднення інформації про систему підкупів. Візьмемо довибори: можна було б найняти професійних людей які б виконували б функції міліції (хоч детективне агенство), розкрити всю схему від і до», - зазначила вона.

За словами Айвазовської, «це можливо в регіонах точково зробити, це скоріш за все буде центр України, захід не буде брати гроші за провладного кандидата, на сході якісь точечні підкупи будуть, найбільше буде в центрі». 

«Друге: мобілізація свого електорату, щоб він не був пасивним спостерігачем подій, щоб люди були готові свідчити правоохоронним органам і оприлюднювати інформацію про підкупи», - додала експерт. 

«Третє: важлива роль ЗМІ. Можна виокремити мас-медіа, які здатні поширювати інформацію про підкупи і мобілізувати ці мас-медіа. Четверте: повинні бути максимальні юридичні важелі використані, факт повинен максимально грамотно юридично задокументований. П'яте: міжнародні організації, на які більше звертають увагу, якщо вони будуть максимально інформуватись тут — це зіграє позитивну роль. Стаття якогось аналітика в «Нью-Йорк Таймс» викликає в якогось заступника в МЗС напад і той одразу починає писати спростування», - підсумувала Айвазовська.