Німеччина зголосилася знищити залишки сирійської хімзброї

Нейтралізація залишків сирійської хімічної зброї може бути проведена на території Німеччини, йдеться в спільній заяві МЗС і Міністерства оборони ФРН

Залишки хімзброї, що утворилися в ході її незворотної нейтралізації, є фактично високотоксичними промисловими відходами, і будуть знищені шляхом гідролізу.

За словами глави німецького МЗС Франка-Вальтера Штайнмайера, збройні сили ФРН мають технічні можливості провести операцію в Мюнстері, передає Росбалт.

Раніше стало відомо, що перша партія високотоксичних речовин була переправлена ​​з території Сирії на датський корабель. Зараз судно знаходиться в прибережних водах і очікує доставки решти вантажу з хімречовинами, які потім доставлять на корабель ВМС США, де вони і будуть знищені.

Тим часом, згідно із затвердженим спочатку планом, високотоксичні речовини повинні були бути вивезені з Сирії до 31 грудня 2013 року, проте дотримати "дедлайн " не вдалося через нестабільну обстановку в країні. Відповідно до зміненого ОЗХЗ графіку, пріоритетні хімречовини, що включають близько 20 тонн токсичного гірчичного газу, повинні бути вивезені до 31 березня 2014 року, а до кінця червня 2014 сирійську хімзброю має бути повністю знищено.