Правозахисники засудили екстрадицію до України головного ворога Назарбаєва

Amnesty International Україна засудила рішення французького суду про екстрадицію казахського банкіра і опозиціонера Мухтара Аблязова

За словами директора Amnesty International в Україні Тетяни Мазур, рішення французького суду не рахується з реаліями на місцях.

"Українські та російські спецслужби регулярно співпрацюють зі службою безпеки Казахстану, де тортури і жорстоке поводження відносно опозиційних діячів є звичайним явищем" -  заявила Мазур.

За словами директора українського представництва, Аблязов може опинитися під загрозою тортур чи інших видів жорстокого поводження.

"Мало того, що у нас є сумніви щодо можливості справедливого судового розгляду справи Аблязова в Україні або Росії, також існує реальна небезпека, що в кінцевому результаті він опиниться в Казахстані під загрозою тортур та інших видів жорстокого поводження. Французька влада не повинна відправляти Аблязова в будь-яку країну, де він може зіткнутися з ризиком серйозних порушень прав людини або буде вимушений повернутися назад в Казахстан", - заявила Мазур.

Нагадаємо, Мухтар Аблязов, громадянин Казахстану, банкір в бігах, визнаний біженець та ключовий політичний противник президента країни Нурсултана Назарбаєва, був затриманий французькою поліцією 31 липня під час рейду помешкання в Муан-Сарту, недалеко від Канн. Вчора суд прийняв рішення про його екстрадицію до України - банкір був затриманний на підставі києвського ордеру.