Помаранчевий сік містить цукру більше, ніж "Кока-кола"

Через високий вміст цукру фруктові соки слід виключити з популярної фруктово-овочевої дієти, вважають вчені

За словами С’юзан Джебб, професора дієти та здоров’я населення в Оксфорді, певні види помаранчевого соку містять цукру більше, ніж кола, повідомляє британське видання Daily Mail.

«Фруктовий сік – не те ж саме, що свіжі фрукти, вони містять стільки ж цукру, скільки звичні солодкі напої. Вони дуже швидко всмоктуються, і до того часу, поки досягнуть шлунку, Ваше тіло не розуміє, «Кока-Кола» це чи помаранчевий сік», - каже вона.

Виявляється, невеликий пакунок помаранчевого соку містить близько двох з половиною чайних ложок цукру, велика склянка - п’ять. У той самий час у цілому помаранчі знаходиться лише дві ложки, але окрім цього - близько трьох грамів волокон, яких взагалі немає в соку. 

Джебб вважає, що помаранчевий сік слід виключити з популярної в Британії дієти п’ятиразового харчування фруктами та овочами.

«Я підтримую виключення соку з програми п’ятиразового харчування (овочами і фруктами)», - стверджує науковець.

Як відомо, кампанію з популяризації п'ятиразового харчування фруктами та овочами було започатковано у Великій Британії Департаментом здоровя 2003 року. Згідно з оксфордськими дослідженнями, подібний спосіб харчування мав зменшувати кількість смертей від раку, інсульту та серцевих захворювань на 15 тис. чоловік. Втім, згідно з опитуваннями, дієти дотримувався лише кожен п’ятий дорослий і кожен десятий з-поміж дітей. Так, з двох тисяч опитаних англійців режиму харчування дотримувались лише 22%.