Тарасюк: Янукович сам винен, що Путін його зневажає

Зневажливе ставлення Путіна до Януковича спричинене поведінкою самого українського президента

Особливості зустрічей між українським та російським президентами з точки зору дипломатії проаналізував в ефірі Еспресо.TV народний депутат і багаторазовий глава МЗС України Борис Тарасюк. 

Дипломат відзначив, що у Володимир Путін ставиться до українського президента досить зневажливо, порівнюючи відносини з Кремлем за часів колишнього президента Ющенка. 

«Кремль зверхньо ставиться до Януковича, і це виявляється в декількох прикладах –  зокрема спізнення Путіна на зустріч в Криму на кілька годин, який в той час спілкувався з байкерами. Це вираження неповаги до українського президента. І таких прикладів чимало. Якщо порівнювати, в цілому я негативно оцінюю Ющенка, але в стосунках з Росією не було такої неповаги. Хоча приклади жорсткого ставлення та погрози були, але зневаги не було. Кажуть, за часів Ющенка стосунки між Україною і Росією опустились до найнижчої точки. Не можу з цим погодитись, адже товарообіг зростав з кожним роком», - сказав Тарасюк. 

Дипломат також зазначив, що вплинути на відносини між українським та російським президентами може тільки зміна поведінки Януковича. 

«Психологічний момент який часто недооцінюють. Треба розуміти психологічну оцінку влади. Така поведінка не є нормальною. Закони банди діють сильно. Згідно з цією психологією, навряд чи Янукович почувається комфортно, це викликає час від часу певну реакцію. Про це свідчить поведінка української влади щодо газових питань. Тиск з боку Росії не приведе до успіху. Це тимчасовий трюк, який перестане працювати після зміни поведінки української влади, коли влада не дасть Путіну принижувати себе», - сказав дипломат.