США і не збираються відмовлятися від стеження за Німеччиною

США не хочуть укладати з Німеччиною угоду про співпрацю розвідок, яка б гарантувала відмову від взаємної прослушки

Формально переговори з американською стороною тривають, але шансів укласти з Вашингтоном угоду, що гарантує відмова від двостороннього шпигунства, в уряду ФРН майже немає. Про це повідомляє газета Sueddeutsche Zeitung з посиланням на джерела в німецьких урядових колах.

За даними видання, американська сторона відмовляється навіть від зобов'язання в майбутньому не прослуховувати представників німецького кабінету міністрів і посадових осіб.

Вашингтон серед іншого відмовляється повідомити німецьким партнерам, коли почалася прослушка мобільного телефону канцлера ФРН. Даних про те, чи ставали інші німецькі політики об'єктом стеження, США також не дають. Вимоги Федерального відомства із захисту конституції ФРН допустити німецьких фахівців на територію посольства США в Берліні, звідки, можливо, велося стеження за бундестагом і відомством федерального канцлера, Вашингтон виконувати відмовляється.

Раніше газета Bild am Sontag написала, що президент США Барак Обама з 2010 року знав про прослуховування телефону канцлера Німеччини Ангели Меркель. За даними видання, про секретної операції щодо Меркель Обаму поінформував директор АНБ Кіт Александер . "Обама тоді не тільки не зупинив акцію, а й дозволив її продовжувати", - повідомляла газета з посиланням на джерело в спецслужбах США .

У свою чергу журнал Der Spiegel з посиланням на секретні документи повідомив, що американські спецслужби прослуховували телефон Меркель з 2002 року, тобто ще до того, як вона зайняла пост глави уряду в 2005 році.

Нагадаємо, раніше Обама приніс вибачення Меркель у зв'язку з тим, що спецслужби США могли прослуховувати її мобільний телефон. У телефонній розмові, що відбулася між двома лідерами, Обама заявив, що негайно б розпорядився зупинити прослуховування, якби знав про нього. Глава Білого дому висловив глибокий жаль з приводу інциденту і вибачився перед главою уряду ФРН.