Гігантський антарктичний льодовик падає в океан – підйом води у всьому світі неминучий

Три групи дослідників дійшли єдиного висновку про те, що гігантський антарктичний льодовик Пайн-Айленд (ПАЛ) почав повільне, але незворотне падіння в океан

Вчені вважають, що навіть якщо клімат в Антарктиці помітно похолодає, це вже не поверне льодовик назад. А це, в свою чергу, означає, що ПАЛ продовжить впливати на підйом рівня світового океану, додавши в найближчі 20 років ще близько 10 міліметрів.

"Уявіть собі що ПАЛ - це м'яч, - пропонує доктор Хілмар Гудмундссон з Британської Антарктичної Служби (БАС). - Його один раз ударили ногою, і тепер він буде котитися невизначено довго".

Звичайно, для м'яча ПАЛ доволі великий. За площею він займає більше 160 тис. квадратних кілометрів, і на його частку припадає 20 % всього льоду, що стікає з західного краю Білого Континенту.

І ось останнім часом, як показують супутникові та стратосферні заміри, цей льодовик почав помітно танути і набирати швидкість, а зона, в якій лід починає сходити в океан і ламатися, відсунулася на десятки кілометрів вглиб материка.

Така поведінка льодовика, як вказують вчені, викликана не збільшенням температури повітря, а теплою підводною течією, яке підмиває і руйнує льодовиковий шельф, оскільки більша частина льодовика розташовується нижче рівня моря.

На основі останніх супутникових даних група доктора Гудмундссона і їхні колеги з Великобританії, Франції та Китаю створили цифрову модель поведінки льодовика, який, на думку вчених, увійшов у фазу незворотного скорочення.

"Навіть якщо ви понизите швидкість його танення, відступ льодовика вже не зупинити, - заявив в інтерв'ю ВВС доктор Гудмундссон . - При цьому можна говорити як про зовнішні сили, такі як вплив клімату і океанів, і внутрішні фактори, такі як динаміки руху самого льодовика, і ось ця динаміка підказує, що загальмувати процес відступу вже не можна".

А це, в свою чергу, веде до неминучого підйому рівня світового океану. Затока Амундсена, куди впадає ПАЛ і кілька інших льодовиків, щорічно додає в океан більше 150 кубічних кілометрів льоду. Але якщо нинішня тенденція прискореного танення льодовика збережеться, а цифрове моделювання вказує саме на це, то скидання води в світовий океан зросте в найближчі 20 років з 20 млрд. тонн до 100 млрд. тонн на рік, підвищивши рівень води в світовому океані в середньому на 10 мм.

При цьому доктор Гудмундссон попереджає, що до будь-якого комп'ютерного моделювання слід ставитися з обережністю, оскільки врахувати всі фактори неможливо, і модель поведінки повинна постійно підкріплюватися реальними свідченнями.