Науковці встановили причину смерті Олександра Македонського

Британські вчені встановили, що Олександр Македонський помер від отруєння трав'яною настоянкою, яку в той час вважали лікувальною

Результат дослідження, яке провели британські дослідники, свідчить про те, що Македонський отруївся білою чемерицею, повідомляює РИА Новости із посиланням на Афінське бюро новин.

Такий висновок учені зробили на основі опису симптомів, від яких страждав Олександр Македонський, - тривала блювота, конвульсії, м'язова слабкість та уповільнення пульсу. Результати дослідження були опубліковані в журналі "Клінічна токсикологія".

Біла чемериця (veratrum album), рослина висотою до півтора метрів, виростає на півдні Європи і в Азії. Вона вважається дуже отруйною, але, як будь-яка отрута, має і медичне застосування, пишуть британські токсикологи.

Вивчивши досить докладний опис обставин смерті видатного завойовника у віці 32 років, токсикологи дійшли висновку, що Олександр був дуже ослаблений від ран і перебував у важкому психічному стані. Він багато пив і не раз втрачав свідомість на бенкетах. Напій із білої чемериці з медом давали тоді грецькі лікарі для вигнання злих духів, а також щоб викликати блювоту. 

Олександр Македонський, або Олександр Великий, - один з найвизначніших полководців і державних діячів стародавнього світу. Заснована в результаті його завоювань держава простягалася від Дунаю до Інду і була найбільшим державою стародавнього світу.