Польські журналісти готові сприяти розслідуванню побиття Чорновол

Палата видавців преси Польщі звертається до міжнародних інституцій з вимогою застосувати усі можливі засоби, щоб забезпечити розслідування побиття Тетяни Чорновол і покарання винних

Про це Еспресо.TV повідомили в Палаті видавців преси Польщі.

«Палата видавців преси отримала інформацію про близько сотні випадків нападів на незалежних українських журналістів в Україні в 2013 році у зв’язку з виконуваною ними професією. Останнім часом до європейської громадської думки дійшла вістка про брутальний напад на українську журналістку Тетяну Чорновол», - йдеться у зверненні. 

Обставини цього нападу, на думку польських журналістів, вказують на те, що він пов’язаний з професійною діяльністю Чорновол і є помстою журналістці за роботу над темами, що мають істотну суспільну вагу. 

«Такі кримінальні дії, що їхньою метою є залякування незалежних журналістів та ЗМІ, є наругою над загальноприйнятими у демократичному світі принципами захисту свободи слова та серйозним порушенням фундаментальних прав громадян, гарантованих зокрема Європейською конвенцією з прав людини та основоположних свобод», - заявляють польські журналісти.

«У зв’язку з цим Палата видавців преси звертається до International Press Institute та Reporters Without Borders, до International Federation of Journalists, а також до європейських організацій видавців преси European Newspaper Publishers’ Association та European Magazine Media Association з проханням про висловлення своєї позиції у справі порушення безпеки українських журналістів, а також про застосування всіх відповідних і доступних засобів, аби забезпечити вичерпне та ретельне розслідування причин нападу на Тетяну Чорновол і покарання винних – як безпосередніх виконавців нападу, так і його ймовірних замовників. Палата видавців преси заявляє про свою готовність всіляко сприяти діям, до яких у зв’язку з цією справою вдасться міжнародна спільнота», - йдеться у зверненні.