Риба, виловлена поблизу "Фукусіми", містить смертельну для людини дозу радіації

Рівень радіоактивного цезію у виловленій поблизу Фукусіми рибі сильно перевищує норму і тому смертельно небезпечна для людини

Один з 37 лящів, виловлених в радіусі 40 км. від АЕС, містив 12,4 тис беккерелів радіоактивного цезію на кілограм. Це в 124 рази перевищує поріг вмісту речовини в їжі, безпечного для людини, повідомляє видання RT з посиланням на дані Japan's Fisheries Research Agency.

Вилов чорноморського ляща зараз заборонений в префектурі Фукусіма і в сусідніх з нею районах. Вчені мають намір з'ясувати, в якій частині акваторії риба отримала опромінення, так як не всі зразки в контрольному улові були небезпечні для життя.

Нагадаємо, аварія на АЕС «Фукусіма-1» сталася в результаті землетрусу магнітудою 9,0 на північному сході Японії 11 березня 2011 року. Слідом за підземними поштовхами на узбережжі прийшла 14-метрова хвиля цунамі, яка затопила чотири з шести реакторів АЕС і вивела з ладу систему їх охолодження, що призвело до серії вибухів водню і розплавлення ядерних тиглів. Аварія стала найбільшою після катастрофи на Чорнобильській АЕС.