BP: Світ іде до сланцевої нафти

British Petroleum дала прогноз розвитку світової енергетики, у якому передбачає колосальну роль сланцевої нафти у енергетичному балансі людства, повідомляє Financial Times

"BP, одна з найбільших нафтових компаній в світі, вважає, що протягом двох найближчих десятиліть в Росії і Латинській Америці почнеться видобуток сланцевої нафти", - пише Financial Times.

У оприлюдненій доповіді ВР дається прогноз розвитку світової енергетики аж до 2035 року.

Згідно з документом, через 20 років Росія буде виробляти 800 тис. барелів сланцевої нафти на день, тоді як південноамериканські країни - 700 тис. барелів на день.

"Цей прогноз категорично суперечить листопадовим викладкам Міжнародного енергетичного агентства, згідно з якими сланцева нафта зробить лише обмежений вплив на нафтові ринки, а її виробництво до 2035 року скоротиться", - відзначає Financial Times.

За словами газети, зростаючі обсяги видобутку сланцевої нафти в США вже впливають на світовий ринок, змушуючи експортерів з ОПЕК все більше фокусуватися на поставках в країни Азії.

"Як заявило американське Агентство енергетичної інформації, Росія має навіть більші ресурси сланцевої нафти, ніж США ", - інформує Financial Times.

Виробництво сланцевої нафти в глобальному масштабі, як виявляється з доповіді, за найближчі двадцять років збільшиться на 5,7 млн. ​​барелів на день у порівнянні з сьогоднішнім рівнем.