Рада спростила процедуру позбавлення депутатської недоторканності

Верховна Рада тепер зможе дати згоду на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт навіть за його відсутності у залі

Парламентська більшість проголосувала руками (235 голосів) за законопроект щодо внесення змін у регламент Верховної Ради. Про це повідомляє журналіст Еспресо.TV.

Згідно з законом, оптимізуються терміни розгляду відповідного питання у парламенті. Усі факти, пов'язані з притягненням до кримінальної відповідальності, затриманням та арештом народного депутата досліджуються безпосередньо на пленарному засіданні Ради за участі усього депутатського корпусу, а не у профільному комітеті. Нардепові під час розгляду надається право на представника, який може кваліфіковано представити його інтереси, а також у повному обсязі забезпечується право на захист, згідно з Кримінальним процесуальним кодексом та іншими законами. Про це повідомляє РБК-Україна

Разом з тим, як повідомив на своїй сторінці у Facebook нардеп від Батьківщини Валерій Головко, цей документ передбачає спрощення процедури позбавлення недоторканності. За його словами, принциповими положеннями тут є:

по-перше, скороченя термінів розгляду ВР питання про позбавлення нардепа недоторканності і притягнення його до кримінальної відповідальності.

По-друге, факти, пов'язані з притягненням до кримінальної відповідальності, затриманням чи арештом досліджуються безпосередньо на пленарному засіданні ВРУ. Без попереднього висновку комітету з депутатської етики;

По-третє, розгляд питання про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт відбувається без пояснень народного депутата чи навіть за його відсутності, що фактично позбавляє його можливості встановити справедливість.

"Ми прийняли цей закон, аби хоч трохи почали виконувати гасла, з якими депутати йшли на вибори. І якраз опозиція балотувалась під цими гаслами - позбавлення депутатської недоторканності", - заявив на брифінгу керівник фракції ПР Олександр Єфремов.

Нагадаємо, вчора екс-нардеп, юрист Сергій Власенко спрогнозував: "Якщо цю поправку приймуть, опозиціонери штабеліми підуть до в'язниці. Це кінець опозиції в українському парламенті".