Рада збільшила покарання за протести

Проголосований вручну законопроект Колесніченка-Олійника забороняє їздити автоколонам більше 5 машин без дозволу МВС, збирати інформацію про суддів та їх сім'ї, а також брати участь в масових акціях в масках або шоломі

Тих же 235 теоретичних голосів парламентської більшості набрав сьогодні законопроект  "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян", який був прийнятий при заблокованій трибуні, передає Еспресо.TV.

У пояснювальній записці необхідність прийняття цього закону обгрунтовано "суттєвим загостренням політично-соціальної кризи". "Непоодинокими стали випадки масових заворушень, втручання в роботу державних та правоохоронних органів, відбуваються захоплення будівель державної та комунальної власності, набули широкого розповсюдження прояви вандалізму та екстремізму, значно збільшилась кількість хуліганських дій... Прийшов час констатувати, що вказані явища та події не мають нічого спільного з мирним протестним рухом... На цьому етапі є виправданим та доцільним введення кримінальної відповідальності за наклеп та екстремістську діяльність, також є доцільним підсилення відповідальності за інші протиправні дії, що значно зросли останнім часом ", - йдеться в записці.

Згідно з проголосованим законопроектом, тепер за рух у автоколонах з більш ніж 5 авто без узгодження з ДАІ може бути накладено штраф від сорока до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680-850 грн.) або позбавлення права керування транспортними засобами на 1-2 роки з вилученням транспортного засобу або без такого.

"Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій їх учасником, в тому числі біля органів державної влади, місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій, житла чи іншого володіння осіб" - тягне за собою штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів (170-340 грн) або адмінарешт на строк до десяти діб.

Крім того, участь масових акціях "у масці, шоломі або з використанням інших засобів чи способів маскування", використання форменного одягу, подібного на військову чи міліцейську форму, а також наявність у учаснииків вогню, піротехніки, засобів самооборони (в тому числі газових балончиків) тягне за собою накладення штрафу (150-250 мінімумів) чи адмінарештом до 15 діб. Встановлення під час акцій них "малих архітектурних форм" без дозволу МВС каратиметься схожим чином.

За незаконне збирання, зберігання чи  поширення конфіденційної інформації про суддю, його близьких родичів чи членів сім’ї, а також образу чи вчинення тиску на суддю тепер можна отримати штраф від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів чи два роки в'язниці.