Регіонали скопіювали російський закон про "іноземних агентів"

Усі громадські організації, які отримують гранти від міжнародних організацій, перетворяться на іноземних агентів

Це витікає з прийнятого сьогодні Верховною Радою закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян».

"6. Громадське об’єднання вважається таким, що виконує функції іноземного агента, якщо для забезпечення своєї діяльності отримує грошові кошти або майно від іноземних держав, їх державних органів, неурядових організації інших держав, міжнародних неурядових організацій, іноземних громадян, осіб без громадянства або уповноважених ними осіб, що отримують грошові кошти чи інше майно від вказаних джерел (далі –  іноземні джерела), а також  бере участь, в тому числі в інтересах іноземних джерел, в політичній діяльності на території України.

Громадське об’єднання, за виключенням політичної партії, визнається таким що бере участь в політичній діяльності, яка здійснюється на території України, якщо незалежно від цілей і завдань, зазначених в його засновницьких документах, воно приймає участь (в тому числі шляхом фінансування) в організації та проведенні політичних акцій, які мають на меті вплив на прийняття рішень державними органами, зміну визначеної ними державної політики, а також для формування думки суспільства у вказаних цілях.", - говориться у законі.

Також громадські організацію матимуть включити словосполучення "іноземний агент" до своєї назви.

Закон подали регіонали Вадим Колесніченко та Володимир Олійник.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України ухвалила Державний бюджет 249 голосами. Після цього у Раді виникла бійка та регіонали вирішили голосувати підняттям рук. Рахував голоси Володими Олійник, який робив це буквально за секунду. Позафракційний Ігор Єремеєв відвомився робити те ж саме. Мабуть не вміє так швидко рахувати до 235. Саме цю цифру кожного разу оголошував Олійник.

Опозиційні нардепи назвали голосування диктатурою, а деякі навіть заявили, що в Україні мав місце державний переворот.