Регіонали запровадили цензуру в інтернеті

Нацкомісія зв’язку та інформатизації отримала повноваження зобов‘язувати операторів інтернету обмежувати доступ до всесвітньої мережі пересічним українцям

Про це йдеться у законі регіоналів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», який  був прийнятий сьогодні Верховною Радою голосуванням руками.

Зокрема, закон передбачає, що Нацкомісія «приймає рішення щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону, чи через які здійснюється діяльність інформаційного агентства без передбаченого законом свідоцтва про державну реєстрацію інформаційного агентства, та щодо поновлення такого доступу у разі видалення зазначеної інформації, отримання свідоцтва або скасування рішення, на підставі якого доступ було обмежено». 

Також документ передбачає, що «рішення щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону, приймається на підставі висновку експерта щодо належності інформації до такої, поширення якої суперечить закону». 

Рішення щодо обмеження доступу до інтернету може бути оскаржено в суді в порядку адміністративного судочинства.

«Ініціювання розгляду питання щодо обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, залучення експертів, ухвалення, надсилання та виконання прийнятого  рішення, усунення порушень особою, що їх допустила, поновлення доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України», - йдеться в законі.

Нагадаємо, сьогодні опозиція заблокувала трибуну парламенту, вимагаючи звільнення глави МВС Віталія Захарченка, створення парламентської слідчої комічії щодо побиття людей "Беркутом" та звіту у парламенті генпрокурора Віктора Пшонки щодо виконання закону про амністію євромайданівців. В той же час опозиція заблокувала спікера у його кабінеті.

Проте регіонали і комуністи відкрили засідання, надавши слово першому віце-спікеру Ігорю Калєтніку з місця. Після цього більшість прийняла закон про держбюджет на 2014 рік. Коли стало зрозщуміло, що голосів, щоб голосувати через електронну систему, у більшості нема, вони почали голосувати підняттям рук, не рахуючи їх. У такий спосіб було прийнято ціла низка законів, більшість з яких посилює відповідальність за протести в Україні.