США підбивають ізраїльських генералів на відхід з Йорданської долини

США намагаються сформувати в Ізраїлі лобі з відставних генералів у підтримку американської позиції, котра полягає у поступовому виведенні ізраїльських військ із долини ріки Йордан

Як повідомляє ізраїльська газета "Маарів", з формуванням такого лобі пов'язаний екс-посол в Ізраїлі, а нині офіційний представник США на Близькому Сході Мартін Індік. Велика група американських представників зустрічалася з високопоставленими ізраїльськими військовими, котрі недавно вийшли у відставку, і роз'яснювала їм всілякі "бонуси" для Ізраїлю, пов'язані з відходом з Йорданської долини, передає 9tv.co.il.

Нагадаємо, Державний департамент США засудив як "образливі і неприйнятні" поширені ЗМІ коментарі міністра оборони Ізраїлю Моше Яалона, в яких він розкритикував миротворчі ініціативи держсекретаря Джона Керрі, спрямовані на врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту. Раніше ізраїльські ЗМІ поширили коментарі міністра оборони країни з приводу миротворчих ініціатив Керрі. Яалон розкритикував дипломатію держсекретаря США і заявив, що план Керрі "не вартий і паперу, на якому він написаний" і що він "не забезпечує ні миру, ні безпеки".

Ізраїль відкинув представлений США план по налагодженню механізмів забезпечення безпеки в Йорданській долині. За деякими даними, США запропонували присутність в долині палестинських і, одночасно, ізраїльських військових, які згодом повинні будуть покинути цю територію. Ця пропозиція передбачає ізраїльську присутність протягом 10 років в долині річки Йордан. У цей термін передбачається підготувати палестинські силові структури до того, щоб вони взяли відповідальність за район.