Вчені знайшли "ключ" до боротьби з раком, вивчаючи клітини гризунів

Науковці сподіваються, що клітини гризуна-землекопа, що належить до підряду гризунів, містять відповідь, як боротися зі страшним захворюванням

Після 16-річних досліджень сліпих землекопів та голих землекопів вчені дійшли висновку, що ці тварини виділяють речовину, яка може боротися з раком у тварин та інших ссавців. Науковці пропонують збирати її та пристосовувати до легкого засвоювання, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Daily Mail.

Результати дослідження представив префесор Аарон Авіві з університету Хайфи. Протягом 16 років спостережень група вчених жодного разу не виявила ракових пухлин на землекопах, які пережили інших гризунів в середньому на 20 років.

Науковці виявили, що життя землекопів переважно під землею призвело до еволюції їхнього обміну речовин. Вчені порівняли звичайних гризунів із підземними, використовуючи сильнодіючі канцерогени. В ході експерименту у звичайних мишей та щурів з'явилися пухлини, тоді як їхні підземні родичі лишалися здоровими. Дослідники дійшли висновку, що землекопи стійкі не лише до спонтанного раку, а й  до викликаного експериментально.

"Вивчення молекулярних механізмів, які дозволяють землекопам виживати в екстремальних умовах і уникати раку, а також знижувати гомологічні і гетерологічні ракові клітини може містити ключ до розуміння молекулярної природи спротиву раку та визначення нової стратегії по боротьбі з раком у людей", - вказано в публікації дослідників у журналі "BMC Biology".

Професор Сем Ахмедзаі, спеціаліст з ракових захворювань назвав такі результати "новим захоплюючим етапом досліджень", додавши, що це може призвести до віднайдення "рятівного лікування".

Як повідомлялось раніше, результати дослідження Гарвардського університету показали, що запобігти виникненню діабету другого типу можна за допомогою лише трьох з половиною годин фізичних вправ на тиждень.