За нову конституцію проголосувало 95% єгиптян

Явка на референдумі в Єгипті перевищила 55%, всього ж за внесення в основний закон країни поправки проголосували 95% прийшли на дільниці виборців

Такі початкові дані підсумків плебісциту в четвер вранці озвучив помічник міністра внутрішніх справ країни по зв'язках зі ЗМІ Абдельфаттах Осман, передає «РИА-Новости».

Референдум щодо нової конституції Єгипту проходив протягом двох днів - 14 і 15 січня. Дільничні комісії продовжують підрахунок голосів, офіційні результати референдуму будуть оголошені через 72 години після закриття виборчих дільниць. Всього за даними Вищої виборчої комісії країни в голосуванні могли взяти участь понад 52 мільйонів громадян.

Місцеві експерти не сумніваються, що за поправки до конституції проголосує абсолютна більшість громадян, оскільки колись впливова в країні ісламістська асоціація ''Брати- мусульмани'' оголосила про бойкот референдуму. Ряд її представників через соцмережі закликали своїх прихильників і зовсім зірвати проведення референдуму, що в підсумку призвело до кривавих сутичок з поліцією. У сутичках в різних районах країни при розгоні демонстрацій загинули 10 прихильників ісламістів.

Проект основного закону містить 247 статей. Якщо документ буде схвалений, він заборонить створення політичних партій і ведення політичної діяльності за релігійним принципом, а також залишить країну без Консультативної ради (верхньої палати парламенту).

Конституція, прийнята в грудні 2012 року, викликала багато суперечок у єгипетському суспільстві, була скасована військовими, які змістили президента - ісламіста Мухаммеда Мурсі в липні минулого року.