Дієтичні газовані напої більше сприяють збільшенню ваги, ніж звичайні

Дієтичні напої заважають мозку контролювати апетит, стверджують вчені

Американські вчені виявили, що люди з надмірною вагою, які п'ють дієтичні газовані напої, отримують більше калорій, ніж ті, хто вживає звичайні, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Daily Mail.

"Незважаючи на те, що люди з надмірною вагою і ожирінням, які п'ють дієтичну содову, отримують відносно малу кількість калорій порівняно з любителями звичайних напоїв, перші отримують їх значно більше з твердої їжі", - зазначає Сара Блайх, професор Департаменту охорони здоров'я та управління, яка є провідним автором дослідження.

Вчені зазначають, що ті, хто вживає дієтичну содову, зазвичай мають більший індекс маси тіла і споживають більше закусок, ніж ті, хто п'є звичайну солодку воду.

Більш ранні дослідження допомогли пояснити, чому науковці виявили більшу потребу у вживанні їжі в любителів дієтичних напоїв.

Виявилось, що штучні підсолоджувачі, які у великих кількостях присутні і в дієтичних напоях, впливають на активацію центрів задоволення в головному мозку. Іншими словами, мозок любителів дієтичних напоїв не може контролювати рівень споживання енергії, оскільки штучний підсолоджувач порушує контроль апетиту. Таким чином, споживання дієтичних напоїв може викликати збільшення кількості їжі, яку потребує людина. 

"Результати нашого дослідження свідчать, що дорослим з надмірною вагою і ожирінням, які хочуть знизити або зберегти вагу і які вже перейшли від солодких напоїв до дієтичних, варто уважніше подивитись до компоненти свого твердого харчового раціону, а особливо до солодких закускок", - зазначає Блайх.

Як повідомлялося, вчені рекомендують виключити фруктові соки з фруктово-овочевої дієти через високий вміст цукру. Вони показали, що певні види найпопулярнішого помаранчевого соку містять цукру більше, ніж кола.