Обама: АНБ прослуховуватиме телефони тільки підозрілих іноземців

У п'ятницю президент США Барак Обама виступив із промовою в Міністерстві юстиції щодо реформування Агентства національної безпеки США (АНБ)

Згідно із проектом двоетапної реформи, влада буде менше стежити за телефонними розмовами та електронною перепискою американців та іноземних громадян, передає Еспресо.TV із посиланням на Голос Америки.

Уже від сьогодні розвідники зможуть збирати дані про телефонні розмови лише двох людей, у ланцюгу осіб, які,  якимось чином, пересікалися із тими, кого підозрюють у тероризмі. Раніше дозволялося слідкувати за трьома.

Наступним кроком стане новий підхід до збору та зберігання метаданих, інформації про місце, час та тривалість телефонних розмов. Відповідні рекомендації вже готуються для розгляду.

Реформа, на погляд Обами, повинна запевнити американців, що їх права на приватність захищені але, одночасно, уряд матиме відповідні засоби для боротьби з тероризмом.

Барак Обама пообіцяв, що США шпигуватимуть за іноземцями виключно у випадку загрози національній безпеці.

За словами американського президента, буде посилено співпрацю та обмін інформацією зі спецслужбами інших країн, а також запроваджено посаду адвоката з питань захисту недоторканності приватного життя, який захищатиме клієнтів перед таємним судом, що контролює роботу зовнішньої розвідки.

Барак Обама сказав, що делегування зобов'язань щодо зберігання записів телефонних розмов від відомства АНБ телекомунікаційним компаніям або третій стороні з тим, щоб це здійснювалося з додержанням більш суворих правил, поки що не буде. Рішення у цьому питанні президент США залишає на розгляд Конгресу.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ Агентство національної безпеки США щодня перехоплює близько 200 млн. смс-повідомлень по всьому світу.