WSJ: Код, який вкрав дані про 40 мільйонів банківських карт, мав російськомовні коментарі

Шкідливий код, за допомогою якого були викрадені дані майже 40 мільйонів банківських карт клієнтів американської роздрібної мережі Target, був «частково написаний російською»

Про це повідомляється в п'ятницю, 17 січня, на сайті газети The Wall Street Journal з посиланням на доповідь, підготовлену урядом США.

Згідно з доповіддю, фрагменти шкідливого коду були доступні на мережевому «чорному ринку» з весни 2013 року. У ході розслідування вдалося встановити, що вірус, котрий заразив комп'ютери в магазинах, не визначався жодною з антивірусних програм. Яким чином зловмисники використовували російські слова в комп'ютерному коді, видання не пояснює, але, скоріше за все, це були коментарі до програмного коду.

З матеріалів, що потрапили в ЗМІ, випливає, що викрадено було не тільки дані карт клієнтів Target і рітейлера Neiman Marcus, але і покупців кількох інших мереж . За даними агентства Reuters, мова йде щонайменше ще про три відомі американські роздрібні мережі.

Витік даних сталася в період різдвяних і новорічних свят. Як повідомили представники Target, зловмисники могли заволодіти номерами близько 40 мільйонів банківських карт, а також даними майже 70 мільйонів покупців, включаючи їх електронні адреси.

Доповідь була розіслана представникам американських торгових мереж, щоб допомогти їм запобігти подібним атакам в майбутньому.

Як уточнює Reuters, зловмисники використовували програму-троян, яка аналізує і перехоплює дані в той момент, коли вони представлені у пам'яті касових комп'ютерів в незашифрованому виді для обробки платежу. Зараження зазнали комп'ютери, які працюють на операційній системі Windows.