КПУ переписуватиме підручники за новими законами

Під новий закон потраплять згадки про ОУН-УПА

У числі прийнятих ВР в четвер законів були два авторства депутатів від КПУ, що стосуються пропаганди фашизму і відповідальності за знесення пам'ятників, повідомляє «Сегодня».

Перший закон розширює поняття пропаганди нацизму. За публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму (у тому числі в соцмережах) в роки Другої світової (скоєні організацією « Ваффен- СС » і підпорядкованими їй структурами , включаючи , стало бути , і СС «Галичину»), загрожує штраф у 8500-17 000 грн або в'язниця до 2 років. Таке ж покарання вводять і за виправдання злочинів тих, хто боровся проти антигітлерівської коаліції і співпрацював з фашистами. А значить, в список потрапляє ОУН -УПА.

У КПУ впевнені, що закон правильний, і тепер можна буде переписати підручники з історії. «Ми будемо виступати за те, щоб підручників, в яких будуть злочинні спроби назвати УПА героями, не було. Адже УПА співпрацювала з фашистами, що підтверджують і її прихильники  - вважає секретар комітету ВР з освіти і науки Олександр Зубчевський. - МОН робить спроби подати історію об'єктивніше, але недостатньо: у нас однаковий час виділяється на вивчення діяльності радянських партизан, які дійсно визволяли Україну, і УПА, що не звільнили жодного населеного пункту! ». На його думку , закон можна використовувати і для офіційного зносу пам'ятників Степану Бандері та Роману Шухевичу:  Якщо будуть заяви від громадян або політпартій, що це пам'ятники нацистам, чого я не виключаю , суд розгляне це питання з урахуванням нового закону».

У «Свободі » закони вважають репресивними. «Стаття спрямована проти всіх, хто зважиться вголос піддати будь-яким сумнівам потік брехні про ОУН -УПА, довоєнному співробітництво між СРСР і Німеччиною, - вважає депутат Олег Панькевич. - Їх звинуватять в «нацизмі». А його сопартіец Юрій Сиротюк каже: «Це вони думають , що УПА і Бандера підпадають під закон. Потрібно чітко прописувати норми . Розмиті поняття про тих , хто воював проти когось , не працюватимут . Звичайно, цей закон можуть використовувати як карально - репресивний , але це викличе опір. А якщо переписати його по- європейськи, то до нацизму треба прирівняти комунізм і сталінізм».

Серед прийнятих Радою законів зокрема є закон, яким запроваджується відповідальність за згадки про "Ваффен-СС" і, відповідно, дивізію "Галичина".