Через Держбюджет-2014 кияни можуть не отримати 3 млрд грн зарплат

Виходячи з показників Держбюджету-2014 нестача грошей тільки в загальному фонді Київської скарбниці, з якого виплачуються зарплати, може скласти не менше 3 млрд грн

У КМДА кажуть, що грошей вистачить тільки до осені і сподіваються на додаткові дотації та субвенції з державної скарбниці. Але нардепи вважають, що масштабних вливань звідти чекати не слід через незбалансованість самого держбюджету. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Виходячи з попередніх розрахунків, доходи столичного бюджету на цей рік становитимуть трохи більше 13 млрд грн. А виходячи з показників прийнятого держбюджету дефіцит тільки загального фонду міської скарбниці, з якого виплачуються зарплати, муніципальні надбавки, стипендії може досягти 3 млрд грн.

З доходів так званої першої корзини загального фонду в розмірі 8,57 млрд грн на користь держскарбниці буде вилучено 1,46 млрд грн. Ще 900 млн грн підуть на цільові витрати щодо соцзахисту (наприклад , госсоцвиплати різним категоріям пільговиків) .

"Народні депутати з бюджетного комітету обіцяли Києву близько 2 млрд грн дотацій , але столиця отримає тільки 234 млн грн", - повідомило джерело в мерії.

Разом на різні виплати бюджетним організаціям залишається трохи більше 6,4 млрд грн. Однак з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати лише на оклади бюджетникам необхідно близько 7 млрд грн, на 20 - процентні муніципальні надбавки вчителям і лікарям - близько 900 млн грн , на оплату за енергоносії - близько 1 млрд грн , на харчування та медикаменти - близько 700 млн грн , на виплату стипендій - близько 100 млн грн.

З доходів так званого другого кошика загального фонду віднімуть 1,6 млрд грн на погашення боргу за євробондами і облігаціями. При цьому на витрати підприємств комунального сектора залишиться близько 800 млн грн при потребі майже в 2 млрд грн. У спецфонд бюджету від дивідендів, продажу землі, відчуження комунальної власності та єдиного податку очікується надходження близько 2 млрд грн, проте тільки на оплату кредитних зобов'язань необхідно близько 800 млн грн.