Росія ігнорує європейські закони і не хоче вирішувати проблему Південного потоку

Перші переговори між Росією і ЄС після початку публічного конфлікту навколо газопроводу South Stream пройшли майже безрезультатно

Сторони формально ознайомилися з позиціями один одного , але змістовна дискусія так і не почалася, Москва і Брюссель не знайшли компромісу ні по одному пункту. Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Комерсант-Україна".

Основною метою пройшов у п'ятницю візиту єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера до Москви повинні були стати закриті переговори з приводу статусу газопроводу South Stream з Росії до Європи по дну Чорного моря.

На початку грудня Єврокомісія заявила, що міжурядові угоди по South Stream Росії та шести країн ЄС не відповідають європейському законодавству. Брюссель запропонував Москві змінити угоди і врахувати в них вимоги Третього енергопакету ЄС: доступ альтернативних постачальників газу до трубопроводів , а також заборону постачальникам газу контролювати трубу і встановлювати тарифи. Інакше регулятор не дозволить "Газпрому" використовувати South Stream (який планують запустити в 2015 році).

Позиція Москви в тому, що статус міжурядових угод вище і національного законодавства, і внутрішнього законодавства ЄС.

Очікувалося, що на переговорах буде прояснена як мінімум позиція Єврокомісії, яка виступає і як опонент проекту в нинішній конфігурації , і як представник країн, що підписали угоди з Росією. Але сторони просто зафіксували розбіжності і, здається, навіть не намагалися їх подолати. "Компромісу немає ні по одному пункту" , - повідомило виданню джерело, знайоме з ходом переговорів.

Оголошено лише про рішення створити спільну робочу групу, але в міненерго та Єврокомісії пояснили, що її склад , формат і термін початку роботи ще не визначені.