WSJ: ЄС готує неприємні сюрпризи ІТ-компаніям

Європейський комісар з питань розвитку цифрових технологій Нілі Кроес в інтерв'ю The Wall Street Journal піддала критиці сформовану практику великих корпорацій по виведенню своєї виручки від європейського оподаткування

Посадовець зазначила, що одним із завдань її відомства є повернення недоотриманих грошей назад у Європу. При цьому вона зауважила, що не ця задача є основною. В якості такої вона виділила розвиток конкурентоспроможності власного європейського ІТ -сектору.

Під час засідання Європейської комісії в четвер Кроес заявила, що вона розуміє бажання знизити податки компаній, проте коли вони прагнуть звести ці податки в нуль, отримуючи в Європі мільярди євро виручки, виникає очевидна несправедливість, з якою влада будуть активно боротися. За її словами, така практика не дозволить зробити в ЄС здоровий ІТ- та телеком- ринок, повідомляє The Wall Street Journal.

Слід зазначити, що навіть у США власті піддають критиці політику місцевих корпорацій в області оподаткування, оскільки місцеві компанії переносять всю міжнародну виручку в офшорні зони, а в США вони залишають мінімально можливий рівень податкового присутності. У Європі ж давно говорять, що мають намір боротися не тільки з компаніями, що переводять гроші в країни з пільговими режимами оподаткування, але з самими країнами, чинячи на них політичний та економічний тиск. Такі країни є не тільки в Карибському басейні або Азії, але і в самій Європі, зокрема Ірландія або Нідерланди, де ІТ -компанії відкривають свої основні європейські офіси, тоді як значну частину виручки отримують в інших країнах Європи - Франції, Німеччини, Італії, Великобританії.

Алгрідас Семетей, європейський податковий комісар, каже, що в кінцевому підсумку в ЄС не повинно залишитися подібних країн, які будуть податковим притулком для корпорацій, а виручка повинна обкладатися податками за місцем отримання цієї виручки. Раніше Семетей піддавав критиці, зокрема, компанії Apple, і Google за практику податкової оптимізації.

«Європейське податкове законодавство дає американським компаніям необґрунтовані переваги перед європейськими. Це несправедливо, особливо в умовах, коли конкуренція між США і Європою в ІТ-секторі наростає. Надаючи послуги інтернет-телефонії, американські компанії користуються інфраструктурою традиційних операторів, конкуруючи з ними безпосередньо», - говорить Кроес.

Вона зазначила, що Брюссель турбує подібна практика, однак більш цього, ЄС прагне розвивати власні технології, які б могли бути конкурентоспроможними на світовій арені. «Ми будемо займатися податками, але це не головне. Не вони є першопричиною успіху у розвитку», - говорить Кроес .