Опозиція вимагає від Януковича покарати відповідальних за насильство над журналістами

Про це йдеться в заяві, розповсюдженій прес-службою "Батьківщини", яку наводимо повністю

Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Кондратюк О.К., Абдуллін О.Р., Княжицький М.Л., Стець Ю.Я., Раупов  Р.Б. направили звернення до президента України Віктора Януковича з вимогою притягнути відповідальних за насилля над  журналістами під час сутичок на Грушевського та Європейській площі 19 та 20 січня.

Звернення до президента України

Під час зйомок масових протестів та сутичок  мітингувальників із спецпідрозділом громадської безпеки «Беркут», військовослужбовцями внутрішніх військ МВС України на вулиці Грушевського та Європейській площі 19 та 20 січня постраждало понад 30 співробітників засобів масової інформації.

Журналісти заявляють, що у більшості випадків  у них стріляли навмисне.

Зафіксовано численні випадки поранень в область голови, декілька журналістів можуть втратити зір. І це при тому, що працівникам міліції стріляти гумовими кулями, відповідно до пункту 19 Правила застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, дозволяється з відстані не ближче 40 метрів і тільки по нижній частині ніг.

Вважаємо, що дії працівників органів внутрішніх справ 19 та 20 січня, які несуть безпосередню загрозу життю та здоров’ю працівникам ЗМІ, такими що не відповідають статтям 12 – 14  Закону України «Про міліцію»,  а також чинним Правилам застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку.

У даному випадку має місце порушення чинного законодавства, оскільки перевищено повноваження та недотримано порядку застосування спеціальних засобів, що, відповідно до частини шостої статті 12 Закону України «Про міліцію», тягне за собою відповідальність визначену законодавством.

З огляду на зафіксовані ЗМІ факти, окрім  кримінальної відповідальності за перевищення влади та службових повноважень, яке супроводжувалося насильством та застосуванням спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями (частина 2 статті 365 Кримінального кодексу України), співробітники органів внутрішніх справ мають відповідати і за статтями 121, 124, 126, 127 та 171 Кримінального кодексу України, які, відповідно, передбачають відповідальність за умисне тяжке тілесне ушкодження, умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця, побої і мордування, катування та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Звертаємось до Вас із закликом згадати про свій конституційний обов’язок гарантувати права та свободи людини і громадянина та вимогою припинити і унеможливити у майбутньому насильство щодо журналістів, невідкладно звернутись до Генерального прокурора України стосовно негайного розслідування відповідних фактів і притягнення співробітників спецпідрозділу громадської безпеки «Беркут», військовослужбовців внутрішніх військ МВС України, які допустили порушення чинного законодавства, до кримінальної відповідальності.

Народні депутати України

/члени Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та інформації/                                                      

Кондратюк О.К.

Абдуллін О.Р.

Княжицький М.Л.                        

Стець Ю.Я.

Раупов  Р.Б.

Мірошниченко І.М.

Нагадаємо, станом на 15.00 20 січня на вулиці Грушевського постраждало 20 журналістів. Також вночі "Беркут" фактично полював на оператора Еспресо.TV. Політолог Володимир Фесенко заявив, що такі дії дискредитують владу.