Адвокат: У випадку затримання в першу чергу потрібно дзвонити на "гарячі лілії" правозахисників

Правники не можуть рекомендувати українцям дотримуватися нових законів, оскільки ті суперечать Конституції та міжнародному законодавству з прав людини

Про це розповів в ефірі Еспресо.TV адвокат «Свободи» Сидір Кізін.

Також адвокат дав ряд рекомендацій активістам, яких затримали під час масових акцій.  

«Головне – це публічність. В першу чергу спробуйте з’язатися з оточуючим світом – подзвонити на гарячі лінію, зокрема працює Євромайдан SOS та гарячі лінії, організовані опозиційними депутатами. Треба повідомити якнайповнішу інформацію про себе, своє місцезнаходження та причини затримання», - зазначив Кізін.

Він також зазначив, що затримані мають право нічого не розповідати міліції, поки не з’явиться адвокат.

«Пам’ятайте про статтю 63 Конституції України, яка дає право не свідчити проти себе. Ви не зобов’язані нічого розповідати, а тим більше – підписувати. Скористайтеся таким правом: навіть якщо сказали – не пишіть, якщо написали – не підписуйте», - сказав він.  

«Далі адвокати робитимуть свою справу. Головне не обговорювати себе. Рано чи пізно про все дізнається громадськість, з вами зв’яжеться адвокат. Головне зберігати спокій, не конфліктувати з міліцією та попросити можливості здійснити дзвінок рідним та близьким», - рекомендує Кізін.

Також адвокат розповів, що на заклик спільноти Євромайдан SOS відгукнулося багато адвокатів зі всієї України, які готові захищати затриманих активістів Майдану абсолютно безкоштовно.