Конвенція ООН: Кожен "беркутівець" нестиме відповідальність за тортури персонально

Марина Тратнер , яка вивчає міжнародне право в університеті Лунд (Швеція), прокоментувала пункти міжнародного законодавства стосовно подій в Україні

Про це вона написала на своїй сторінці у "Фейсбуці".

За її словами, згідно 2 ст. , 3 параграфу Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання, відповідальність за тортури несе особисто кожна людина, яка їх здійснює.

«Фіксуйте імена тих, хто здійснює тортури. Це буде доказом проти них у майбутньому. Не Янукович, а кожен окремий солдат або офіцер "Беркута", кожен міліціонер чи політик буде нести особисту відповідальність. Президент вже зараз підставляє всіх і кожного, хто захищає його режим і підкоряється його наказам", - закликала активістка.

Також вона процитувала одну зі статей з Конвенції ООН.

Стаття 2

1. Кожна Держава-учасниця вживає ефективних законодавчих, адміністративних, судових та інших заходів для недопущення актів катувань на будь-якій території під її юрисдикцією.

2. Ніякі виняткові обставини, якими б вони не були, будь то стан війни чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи будь-яке інше надзвичайний стан, не можуть служити виправданням тортур.

3. Наказ вищого начальника або державної влади не може служити виправданням тортур.